Des de la concepció als primers dies del nadó

Obstetrícia

Un canvi important en la dona

Embaràs

L’embaràs representa un canvi important en diversos aspectes de la vida de la dona i de la seva parella (en cas que en tingui). Suposa un repte que pot generar diferents estats emocionals, sentiments i percepcions segons l’experiència, les habilitats i la manera de ser de la persona. L’embaràs és un procés natural i convé que es visqui amb satisfacció i positivament.
Tot i això, l’embaràs, el part i el puerperi no són situacions exemptes de riscos. És per això que convé que la dona embarassada es faci els controls, les visites i les proves mínimes que s’estableixen de seguiment, així com que es doti de consells, coneixements i habilitats que la preparin per afrontar els canvis emocionals, físics i d’estil de vida. És recomanable que demaneu una primera visita abans de la segona falta.

Ecografia Setmana 20

Important

Un cop descartades les anomalies amb l’ecografia del primer trimestre, el control que us faig a la setmana 20 ens permet, d’una banda, recalcular el risc establert si apareixen marcadors tardans i, de l’altra, descartar la presència d’anomalies morfològiques fetals menors o majors. En aquest moment de l’embaràs el desenvolupament i mida fetal hem permet una millor visualització, encara que no cal oblidar que algunes malformacions són d’aparició tardana o són indetectables mitjançant ecografia.

Planifica el teu embaràs amb seguretat

¿Et planteges quedar-te embarassada i vols assegurar-te que ho fas en les millors condicions de salut?
Vine i t’ajudaré a trobar el millor moment per aconseguir-ho. Una consulta abans de quedar-te embarassada té com a objectiu bàsic assessorar-te sobre les millors condicions i el teu millor moment.
T’assessoraré sobre els possibles problemes existents, per aconseguir les millors condicions per a l’embaràs i el moment del part.

De moment, si el teu pla és ser mare, pren nota d’algunes coses que hauries de tenir en compte: Suprimeix o redueix el consum de tabac i l’alcohol. No prenguis medicaments si tens un retard menstrual. Vacuna’t, si cal, contra el tètanus, hepatitis B i rubèola. Practica una activitat física adequada. Controla el teu pes i la teva dieta.

Et recomanem que vinguis a visitar-te si: Vols quedar embarassada en el curs d’un any. Tens antecedents obstètrics o reproductius amb complicacions (avortaments, nens amb defectes congènits). Tens risc de malaltia genètica o hereditària (antecedents personals o familiars). Tens alguna malaltia crònica.

Gemma Valls

Primer
trimestre

De les 4 a les 8 setmanes:
> Abans de la quarta setmana, l’embrió encara no té aspecte humà.
> A les 4 setmanes, l’embrió té la mida d’un gra d’arròs i una forma com de rèptil.
> A les 6 setmanes, se li poden veure els ulls tancats, la columna vertebral i un cor que batega.
> A la setmana 7, l’embrió ha crescut unes 10.000 vegades més que l’òvul fecundat. La mare presenta la primera falta de menstruació i pot notar alguns símptomes: cansament, marejos, vòmits i nàusees matinals…

De les 8 a les 12 setmanes:
> Tots els òrgans fetals ja estan pràcticament formats i comencen a funcionar. Els ulls, el nas i la boca són al seu lloc definitiu.
> A les 9 setmanes, els braços i les cames ja tenen les tres parts corresponents: mans, avantbraç i braç, peu, cama i cuixa. Apareixen els dits, però encara no gaire ben diferenciats.
> És el moment adequat per al primer examen ecogràfic.

segon
trimestre

De les 12 a les 20 setmanes:
> El cap ja es pot distingir perfectament bé del tronc, i ja es poden diferenciar els ulls, el nas, la boca i les orelles del nadó. El cap, de mida molt grossa, està desproporcionat respecte a la resta del cos, i aquesta diferència de mida persisteix durant tota la primera meitat de la gestació.
> La mare ja nota el creixement de l’úter, el qual anirà desplaçant progressivament els òrgans interns materns, fet que li causarà molèsties: digestions feixugues, acidesa d’estómac, orinar freqüentment…
> És el moment adequat per dur a terme, si cal, estudis de diagnòstic prenatal.

De les 20 a les 24 setmanes:
> A les 20 setmanes es pot veure el sexe del fetus.
> La mare ja pot començar a notar els moviments del fetus en forma de cops de peu.
> El fetus comença a bellugar-se, a obrir i tancar les mans, a fer badalls… Durant molts períodes dormirà, principalment coincidint amb el son matern.

tercer
trimestre

De les 24 a les 28 setmanes:
> El borrissol del cap és substituït per pèl.
> Comença el desenvolupament dels pulmons, que es preparen per al naixement.

De les 28 a les 40 setmanes:
> El fetus creix i s’engreixa, igual que el ventre matern.
> El cor fetal batega molt de pressa, fet que és normal.
> Els pulmons comencen a fabricar una substància anomenada surfactant, però no en prou quantitats perquè respiri sol.
> Sovint el fetus està col·locat amb el cap mirant cap a la pelvis materna.
> L’úter, com que és un múscul, començarà a contreure’s a conseqüència d’aquest creixement, mentre que els lligaments que el subjecten començaran a estirar-se, la qual cosa provocarà algunes molèsties abdominals. Si les contraccions passen a ser regulars i doloroses, poden indicar l’inici del treball de part.

El puerperi

Des del final del part a la recuperació

El puerperi és el període que transcorre des del final del part fins a la recuperació dels òrgans genitals i la reaparició de la menstruació.

Sol durar entre 6 i 8 setmanes i es divideix en tres fases o etapes: el puerperi immediat (dues primeres hores després del part); el puerperi clínic (fins a l’alta de l’hospital), i, finalment, el puerperi tardà (des del final del puerperi clínic fins a la primera menstruació).

Són freqüents el cansament, els sentiments de tristesa, la sensació d’incapacitat de sentir-se bona mare. Durant aquest període poden aparèixer diverses molèsties: torçons (contraccions de l’úter per facilitar-ne la involució, que poden ser doloroses); augment de la temperatura corporal i calfreds després del part i al cap de dos o tres dies, coincidint amb la pujada definitiva de la llet; hemorràgia, la quantitat de la qual anirà disminuint a mesura que passin les hores; hemorroides causades pels esforços realitzats durant el treball del part, i clivelles al mugró al començament de la lactància.

Al final del puerperi és imprescindible una avaluació per comprovar que tot és correcte, i poder-te donar l’alta definitiva.

Quan es comença a notar que estic embarassada?
El nadó creix si la mare no engreixa?
Quan sabré el sexe?

Durant les primeres setmanes d’embaràs no es veuen canvis al cos de la mare, tret dels pits, que solen augmentar de mida i estan més sensibles del habitual. Cap a la setmana dotze aproximadament, es pot notar l’úter si es palpa la paret abdominal. És a les 20 setmanes d’embaràs que el ventre ja es nota voluminós.

El creixement del nadó dependrà de l’estat nutritiu de la mare abans de l’embaràs. Si la mare tenia sobrepès, és normal que guanyi poc pes durant l’embaràs. Si la dieta és variada, el nadó naixerà amb el pes que li pertoqui.
De totes maneres, és important controlar el creixement del nadó mitjançant biometries ecogràfiques i fer proves per descartar que la mare no pateixi algun trastorn metabòlic, com ara diabetis o alteracions de la tiroide.

És possible determinar el sexe del nadó a partir de la setmana 14, amb l’ecografia.