Redescobrir-se. Sexe i plaer després del part.

Després dels nou mesos d’embaràs i del part, el nadó ja és a casa. A més de l’alegria i la il·lusió per la nova vida que comença, els pares han de reorganitzar uns quants hàbits, sentiments i maneres de fer. La seva vida ja no serà mai més la mateixa i, per assumir-ho, cal temps, paciència i molta calma.

Un dels canvis evidents seran les relacions sexuals. Els petons, les carícies i les abraçades sempre són aconsellables, tant durant l’embaràs com en el postpart. Però “les relacions coitals no s’haurien d’iniciar fins que el coll de la matriu quedi ben tancat, i això sol trigar una mitjana d’uns 30-35 dies, coincidint amb l’aturada total de pèrdues de sang”, aconsella l’experimentada llevadora Judit Cos, mare de tres fills. “Per tant, la quarantena és una data aproximada perquè hi ha dones que als 21 dies ja podrien tenir relacions i d’altres que cap als 50 dies encara tenen el coll de la matriu una mica obert i tenen pèrdues, tot i que cap dels dos extrems són comuns”.

La comunicació és clau

A més de respectar la recuperació física de la mare, Cos creu que és fonamental respectar la seva evolució emocional i psicològica. La comunicació és clau. “Les llevadores fem èmfasi que la comunicació entre la parella s’ha de treballar des del primer dia. I això inclou des de parlar sobre les emocions que els ha generat i els està generant la nova experiència fins a petons, abraçades, carícies, molta tendresa i quan es desperti el desig de la dona, el sexe amb totes les modalitats no coitals. Un cop s’ha passat la quarantena o, si la parella vol, una mica abans, ja es poden iniciar les relacions sexuals”, proposa.

Un part molt instrumentalitzat, una cesària no prevista o, senzillament, que el naixement no hagi complert les expectatives de la mare, pot afectar-la anímicament, a més de físicament. I això, amb l’afegit del cansament, les possibles dificultats de l’alletament matern i els canvis hormonals, fa que la libido pugui caure en picat. “És cert. A mi em van posar punts per l’episiotomia i, tot i que el part va ser bo, quan ens vam animar a tenir relacions coitals em feia una mica de mal, no trobava la postura, era diferent a com estàvem acostumats”, reconeix Montse P., mare d’una nena de gairebé un any. “Ara ja ho tenim controlat, però reconec que els primers mesos va ser dur. Sort que vam optar per l’humor i per riure’ns de la situació”, diu somrient. La llevadora Pepi Domínguez, presidenta de la cooperativa Titània Tascó (www.titania-tasco.com), subratlla que al centre segueixen el mètode psicosexual de l’antropòloga britànica Sheila Kitzinger, que inclou assessorament marital i comprèn totes les interrelacions familiars i el seu efecte sobre el part i la resposta sexual femenina. “Ho parlem, ho desmitifiquem i posem les coses al seu lloc. És bo que el desig o les molèsties es puguin verbalitzar en la parella i mai s’ha de perdre el sentit de l’humor. Ens falta molta cultura sexual”, lamenta.

“Si la dona se sent acollida i escoltada per la parella, les relacions i la sexualitat no hi ha cap motiu perquè empitjorin. És quan se sent sola en el dolor i la frustració que bloqueja el seu desig”, adverteix Cos. “M’he trobat molts casos en què les mares recents se senten més escoltades i acompanyades per la llevadora i per altres mares que han viscut processos semblants que no pas per la parella o la família. Del consol incomplert de dir que si el nadó està bé tota la resta no té importància, oblida-te’n. Per a la dona no n’hi ha prou, cal curar la ferida emocional també”, assegura. “En el cas d’una cicatriu important, sigui per cesària o per instrumentació (fòrceps o espàtules), pot ser que hi hagi força dolor, malgrat les medicacions, i poden passar setmanes perquè millori. El dolor disminueix la libido i iniciar les relacions pot ser tema de conversa en el primer any de vida dels nadons!”, exclama Cos. A la consulta s’ha trobat que la majoria de dones esperen fins als tres mesos a mantenir relacions coitals i que “si tenen la primera relació i és dolorosa poden allargar les següents i espaiar-les molt en el temps”.

La lactància i el sexe

Un altre aspecte a tenir en compte a l’hora de reprendre les relacions sexuals en la parella és si la dona està alletant la criatura. Per diversos motius. Hi ha professionals de la salut de la dona, com Judit Cos, que treballen amb el mètode simptotèrmic, és a dir, ajuden a controlar la fertilitat amb la integració de mètodes naturals. Un és un mètode anticonceptiu a través de la lactància materna conegut com a Mela. “Si la dona alleta de manera exclusiva -i mentre no tingui cap pèrdua i no alleti amb intervals de més de 6 hores-, està protegida uns tres mesos en un 98% i als sis mesos en un 96%”.

D’altra banda, el ginecòleg Juan Carlos Ramírez apunta que, després del part, les parets de la vagina queden separades i per evitar que s’esquincin, recomana fer els exercicis de Kegel (en podeu saber més llegint el quadre de l’esquerra). Amb el naixement, “l’ampliació de la vagina disminueix el plaer sexual en la part mecànica i, fins i tot, la sensació de satisfacció de l’home disminueix, tot i que hi ha altres opcions com l’estimulació manual”, assegura el metge.

A més, Ramírez també adverteix que si la dona té els pits adolorits per l’alletament “cal evitar que la parella els hi toqui, ja que si el mugró està enfonsat podria sagnar i perjudicar la lactància”. També és normal que durant el temps que estigui donant el pit o fins que li torni la menstruació, la mare noti sequedat vaginal, cosa que dificulta les relacions. Juan Carlos Ramírez ho argumenta dient que “es deu al baix nivell d’hormones que la dona té durant el postpart. Hi ha cremes i olis lubricants que es poden aplicar fins que hi torni a haver una lubricació natural”.

FONT: https://criatures.ara.cat/Redescobrir-se-Sexe-plaer-despres-part_0_787121292.html